utolsó frissítés: 2017. febr. 16.

Szabadság és szubjektivitás. Kolozsvár, Komp-Press, 2003. - Az Olvasóhoz


Az Olvasóhoz

Esszéimnek és tanulmányaimnak ez a negyedik gyűjteménye azokat a darabokat tartalmazza – egy kivétellel –, amelyeket 1997 óta írtam. Eredetileg e kötet Bevezetőjének a Jövő és érték című írást szántam, azonban azok a tények, amelyekre Emberi jogok és kisebbségi jogok című tanulmányom bevezető mondataiban utalok, elmosni látszanak millenáris emelkedettségünket. (Persze most sem tartom mellékesnek, hogy mégiscsak megéltünk – a szó matematikai értelmében – egy évszázadot és egy évezredet. Túl sok standbéli társamnak nem sikerült ez. A történelem nem ért véget, hanem egy újabb történet kezdődött, és egy elektronikus-információs aión, bolygó méretű kihívásokkal.)

Elég furcsa viszonyban vagyok ezekkel az írásokkal: az enyéimek is, meg nem is. Bizonyára másak lennének, ha valamilyen kis izolációban morzsolgattam volna az érveket. Így azonban részei a nagy közbeszédnek, döntő többsé­gük megrendelésre, konferenciákra született, a nemes globalizációhoz ez az én hozzájárulásom. Nyilván bennük vannak kollégáim, vitapartnereim érvei is.

A dolog, végül is, azt hiszem, összeáll, mint egy tematikus paletta, amely valóban kihívásokat és lehetséges válaszokat tartalmaz egy olyan irány felől, amely végképp relikviává változtatta a felvilágosodás szépséges emberiség-ideálját. De sok minden más dolog is történt: a posztmodern láng kialudott, a filozófia meg feléledt. Ez örömmel tölt el bennünket.

E. P.

Kolozsvár, 2003 januárjában

vissza a tartalomjegyzékhez »