utolsó frissítés: 2017. febr. 16.

A szabadság a filozófiában, Csíkszereda, Pallas-Akadémia, 2003 - Az autonómia fogalmának filozófiai eredete


Az autonómia fogalmának filozófiai eredete

Az ókori autonómia analitikájának módszertani elemei

„Tehát, ha ti erre így szólnátok hozzám: »Szókratész, most ugyan nem hallgatunk Anütoszra, hanem elbocsátunk téged, de csak azzal a feltétellel, hogy soha többé nem foglalkozol azzal a vizsgálódással, soha nem bölcselkedel; ha pedig ezen mégis rajtakapunk, meghalsz«, ha tehát, mint mondtam, ezzel a feltétellel mentenétek föl, azt felelném: szeretlek is, kedvellek is benneteket, athéni férfiak, engedelmeskedni azonban inkább fogok az istennek, mint nektek, és amíg csak lehelek és képes vagyok rá, nem hagyom abba a bölcselkedést, sem azt, hogy ne intsem és ne világosítsam fel, akivel csak éppen találkozom, a szokott módon ekképpen szólva hozzá...”1 A gondolatszabadság, ugye, sőt, a vélemények szabadsága, valamint az erre alkalmas törvények, vagy ha nem, akkor inkább a morál. Erény helyett morál. Belátás és bátorság helyett a halál igazsága az élet igazságtalanságával szemben, mert bebizonyosodik, hogy az erény értelmetlenné válik, ha nincs kellő számú, csak az igazságosságért fénylő ember. A morál genealógiája végül is igazságtalansággal, vereséggel, gyávasággal kezdődik – a másokéval, Nietzschének igaza volt, de ahogyan azt már régebben megfogalmazták: „A tömeg azonban azt kívánja a törvényhozóktól, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyeket a község és a sokaság szívesen elfogad – mintha valaki a tornatanároktól vagy orvosoktól azt kívánná, hogy gyönyörködtetve ápolják és gyógyítsák a gondjukra bízott testeket.”2 Ezért mondom, hogy a történet emlékezetesen régi, az idős, a szkeptikus Platón végszava mindig visszacsendül: szabad embert (alias állampolgár – s ezen kívül a személyről beszélni értelmetlenség) törvénnyel és a megfontolásra épített erénnyel nevelhetsz, háromban a négy avagy a négyben a három, súlypont kérdése ez is. De kényszer nélkül sem megy, sajnos, nyílt erőszak nélkül sem megy, ebből az öt elementumból vagyunk összegyúrva, a keverési arány pedig valóságos bölcsek köve, vagy ez az a találmány a filozófus számára, amely mindig lehetővé teszi, hogy pusztán a hangsúly megfelelő kitételével eredeti lehessen valaki.

(Erény, bah. Az a bizonyos platóni négyes: a józan meggondolás, bátorság, helyes belátás és igazságosság3 ma már inkább – mint a slágerben – felvidít, mosolyra derít. Ámde a nagy polgári forradalmak és dokumentumaik par excellence teoretikusa, Charles Louis de Secondat, Baton de la Brède et de Montesquieu még ugyancsak ezt tartotta a jó törvény alappillérének és működési feltételének. A sort bátran folytatni lehet John Stuart Mill késő liberális véleményével. Viduljon tehát ki-ki, avagy szomorkodjék – legjózanabb belátása szerint.)

A szabadságról szóló briliáns analitikájában igen fontos módszertani félreértéssel él Isaiah Berlin: „Bizonyos szempontból azonban nyilvánvaló, hogy Szókratész szabadabb lett volna – legalábbis a szólásszabadság értelmében, de még a cselekvés terén is -, ha Arisztotelészhez hasonlóan, elmenekült volna Athénból, s nem fogadta volna el azokat a – jó és rossz – törvényeket, amelyeket polgártársai hoztak és alkalmaztak abban a demokráciában, amelynek teljes jogú tagja volt, s amelyet tudatosan elfogadott.”4 Pontosan ezen a bizonyos szemponton áll vagy bukik a szókratészi régi történet felfogása, ugyanis itt az autonómia iránya dönti el a szókratészi választás tartalmát. Persze, igaza van Berlinnek, mint ahogyan sok honfitársunknak is igaza volt abban, hogy a zsarnokság elől elmenekült a szabad gondolat kedvéért és tétjéért – ismétlem, az autonómia és az igazság iránya a döntő. Szókratész számára a cselekvés szabadságának a kérdése értelmetlen volt Athéntól harminc kilométerre, az experimentum maga a fórumhoz kötődik, ezt pedig nagyon jól meg kell érteni. Egy gondolat kísérletének a tere és az ideje az és ott, ahol megkísérlik. A kérdés, hogy folytatni lehet máshol, általában véve értelmes, de ott és akkor teljesen értelmetlen. De még másról is szó van: közismert, hogy Szókratész – maga hivatkozik rá, nem kis büszkséggel – nem félt a haláltól. Legendák szólnak arról, hogy Potidaiánál, Amphipolisznál és Délionnál miként viszonyult a halálhoz. A többi közgörög rettenésével is szemben, mindenütt az utóvédben segítette a végjátékot. (Többek között Alkibiadész is neki köszönheti az életét.) A görögség metafizikai horrorját vállalva hiszen, ugye, akkor még a Hadészból csak a politropikusan aljas Odüsszeusznak van visszatérés – a halált választja, létrehozva az újabb horrort, mely szerint az igazság a halál.

Megteremtvén ezzel azt a paradigmát is, mely szerint az igazságosság kérdésére a mégoly jó földi törvények előtt sem lehetséges a végső válasz.

A derűért tehát ezért kell a morál előtti korba visszamenni.

A Szókratész utáni filozófiába ezért eredendő módon bele van építve az individualitás. Hiszen a kérdés megválaszolására mindenki alkalmas pillanatban készen kell hogy álljon, és készenléte autonómiájának egyik forrása. Tehát hogy éppen ő és helyette senki más nem válaszolhatja meg az igazságosságra vonatkozó végső kérdést, a megválaszolás pedig transzcendens jelenlét, tehát a halál folyamatos evilági artikulációja is, ahogyan azt a sztoikus filozófiák kidolgozták. A válasz formájában azonban az ember szuverén, hiszen csak a rá, az arcára (proszopón) jellemző: elfogadhatja az összes görög istenségek egyikétől vagy valamilyen Egyistentől, Jahvétől avagy az Úrtól, illetve – miként a modern filozófiában – a Világ Rendjétől.

Szókratész védőbeszédében Platón úgy keresi meg a választ a cselekvés feladványára, hogy a formális elemzés mindmáig használatos rendszerfogalmait is kidolgozza. Ezek szerint az őskérdés – „az emberek mindig azt akarják-e, amit cselekszenek; vagy inkább azt, ami miatt teszik azt, amit tesznek?” – megválaszolásában már feltűnik az akaratnak a filozófiában és a teológiában később oly sok galibát okozó kettős pozicionálása: „Ha valaki valami által cselekszik, nem azt akarja, amit cselekszik, hanem azt a célt, amely miatt cselekszik.” A másik variáns pedig: „akaratunk nem arra irányul, amit valami célra cselekszünk, hanem arra, ami miatt ezt cselekedjük”.5 Platón analitikus eszköztárában az ok – tartalom – célösszefüggés irányzatos, a tartalom maga mint közöttes azonban csak látszólag értéksemleges, alapjában véve azonban az a fundamentális kijelentés vonatkozik rá, hogy a jó végett kell lennie. A cél és az ok csak a finalitás felől az – egyébként maga a tartalom, szól a platóni figyelmeztetés, minden utólagos félreértés elkerülése végett -, ami a politikai cselekvés problematikáját illeti, mindközönségesen.

A platóni elemzésekben a szabadság pozitív megközelítése az uralkodó, azt is mondhatjuk, hogy ez sokkal inkább az önmagából elvén nyugvó analitika. Persze, a végső határon mindig ott van az állami közösség, mint legfőbb jó, eszmény, harmónia, egészség és boldogság. Csupa utópikus, pozitív meghatározottság. Ezzel szemben az arisztotelészi elképzelésben előtérbe kerül a negatív szabadság, elsősorban az akaratot korlátozó külső tényezők metafizikája miatt. (Arisztoteliánus módon felépíteni egy cselekedetet – a tiszta reflexió, metafizikai gyönyör. Ennek nyomán – ortodox módon – szinte el is szenvedjük már önmagunkat, megvan már a reflexió. És ennyi – amint az ortodox egzisztencializmus oly sokszor megmutatja.)

A Nikomakhoszi Etika azonban nemcsak a cselekvés formális analízisének legfontosabb szempontjait tartalmazza, hanem a kényszeréit is, tehát bevezetés abba a dimenzióba, amelyről utópikus szendergésünkben általában nem szeretünk beszélni, holott, aki a szabadságról beszél, az mindig a kényszerről is beszél6amint az majd főképp a nagy protestáns szabadságteológiákban és a spinozai filozófiában válik nyilvánvalóvá.

Arisztotelész szerint: „Kényszerű történés az, amelynek a mozgatóelve kívülről való, oly értelemben, hogy ahhoz a cselekvő vagy szenvedő személy semmivel sem járul hozzá...”7 Ugyanakkor nem feledkezik meg a kényszeres cselekvések létrejöttének elmaradhatatlan motivációjáról sem, itt azonban szorosabban összekapcsolódik a kényszerűség és a félelem, mint a késő platóni filozófiában: „Ha ellenben valamit csupán egy nagyobb bajtól való félelmünkben vagy valami nemes indítóokból teszünk, ez esetben vitatni lehet, hogy itt akaratunk ellenére történő vagy saját akaratunkból fakadó tettről van-e szó.” Az elemzésben igen nagy fontosságot tulajdonít a helyzetnek mi meg gyakran nem -, ennek értelmében mondja – leggyakrabban „vegyes’ jellegű cselekvésekről van szó, tehát negatív és pozitív szabadság; avagy szabadság és kényszer viszonya leggyakrabban és ismét: aránykérdés. És végül: mozgás, mindennek a mintája, hiszen alanyiságunk csak a mozgáson át lehet a világ része.8 (Igenis, a testrészekről van szó, majd az egészről, mintha mosolyognánk azon, hogy – titokban – a sztageirai számára a középpont végül is a szív, jó erről nem megfeledkezni.) „Márpedig az ember saját akaratából cselekszik, hiszen a testrészek mozgatásának kiindulópontja az ilyen cselekvések alkalmával mindig az illetőben önmagában van, aminek pedig őbenne van a kezdete, annak a végrehajtása, illetve végre nem hajtása is rajta fordul meg.”9

A belső kezdetre vonatkozó magmondatot bízvást tekinthetjük az autonómia elvének. Ugyanakkor ez – miként a szabadságénak – az erőszak megítélésének is arányos középpontja, amely – a sztageirai bölcs nem siet túlhangsúlyozni ezt az erőszak megítélésének erkölcsi szempontja is.

„...tűrhetetlen, hogy aki erőszakot alkalmazhat, az a nyers erőnek fölényével áldozatát szolgájává és alattvalójává tehesse [...] bizonyos tekintetben az erény, mely anyagi erőre támaszkodik, az erőszakot is jobban tudja alkalmazni [...] a nyers erő nem mindig erény nélküli, s így csupán a jogosság kétséges [...]”10

Ezekben az arisztotelészi határkijelölésekben két platóni dialógus, a Gorgiász és az Állam természetjog- és moralitás-problematikája cseng vissza. A görög bölcselet Platón és Arisztotelész képviselte álláspontja szerint ugyanis, ha a demiurgosz az emberbe helyezte a mozgás elvét, a mozgás tehát valami istenségképviselet, és a letéteményből magából indul ki – lévén ebben az ember valamilyen eredet és középpont -, akkor a kezdet megsemmisítése transzcendens elveket sért.

Az ember ember általi elpusztítása mint végső megoldás, ha jogos is, a teremtés elveit sérti Platón a Törvényekben mindig utal arra, hogy az emberi élet elpusztítása az alapelvek felől tekintve végül is visszatetszést szül. Nem véletlen, hogy a társadalom erkölcsi habitusát mindig is le lehet „tapogatni” a halálbüntetés, valamint az abortusz megítélésének módja mentén. A törésvonal mindig szignifikáns, és kapcsolatban áll a tolerancia, illetve az agresszivitás mértékével, függetlenül attól, hogy adott pillanatban milyen állásponton vannak az orvosok, jogászok és filozófusok. Ismételjük: nem csupán erkölcsi, illetve pragmatikus kérdésekről van szó, hanem végső soron – még ha nem is mindig világosan – a teremtésről. (És nagyon sok ember ösztönös elirtózásában – bár nem tudatosan – ez a tény bujkál.)

Az autonómiáról – a transzcendencia felől

A keresztény egyházi írók igen korán, már a második század közepétől felismerik, hogy az Ige és a krisztusi elvek evilági jelenléte lehetetlen vak és néma társadalomban, hogy azok képviseletére igen erőteljes személyiségek alkalmasak csupán. A pásztorok és a bárányok szerepkörének felcserélhetősége csupán egy a bibliai érvek sokasága közül. De ez még csak nem is elégséges, filozófiai szinten is meg kell alapozni az egyéni szabadság realitását, hogy csak egy feltétlen szükségességet említsünk, a felelősség erkölcsi elvének a megalapozása okán. (Ismeretes, hogy a predestináció mennyi fejtörést okoz majd a kálvinista teológiának e tekintetben.)

Az Origenész-kutató Somos Róbert a kérdés más vonatkozásaira is felhívja a figyelmet. Szerinte az igazságosság klasszikus görög filozófiai problematikája tovább él a keresztény egyházi íróknál, amennyiben a dikaioszüné isteni értelmezésében különböző álláspontokat dolgoznak ki. Így például Jusztinosz szerint „Istennek lehetőséget kell adnia az ember számára, hogy eleget tehessen elvárásainak.” A kérdés filozófiai megoldása a logosztannal kapcsolatos: az értelem magvait minden ember egyenlően kapja a világot igazságosan kormányzó logosztól, a logosz szpermatikosz a szövetségen kívüliek számára is biztosítja a megigazulás isteni útját. Origenész szerint „az ember szabad lény, saját választásától függ, vajon Istennek tetsző életvitelt valósít-e meg, avagy sem. A szabadság univerzális, amennyiben minden ember elidegeníthetetlen birtoka, azok is rendelkeznek vele, akiknek már mintegy második természetükké vált a romlottság.”11

A korai egyházatyák rendkívül árnyalt, számos panteisztikus elemet is tartalmazó, a hellenizmus nyilvánvaló megtisztulási vágyával átitatott elképzelései mégsem válhattak a kereszténység hivatalos világnézetévé. Miért? A vélemények egybehangzóak a tekintetben, hogy, valószínűleg túl bonyolultak voltak. Márpedig itt igen erőteljes, nagy és kulturális jellegében igen változatos tömegek feltétlen megragadásáról volt szó.

Ezért a döntő szót Aurelianus Augustinus, Szent Ágoston mondta ki az i.sz. IV. században írott művével, amelyben elismeri a „platonikus könyvek” fontos szerepét tudományának kialakulásában, de el is határolja magát tőlük.12 Álláspontja szerint a lélek igenis képes Isten közvetlen felfogására, az attribútumokon át – világosság, örökkévalóság, igazság, szeretet – bennünk megjelenhet, erre azonban lelkünket feltétlenül alkalmassá keli tennünk. Ez az álláspont nem következmények nélküli az ember ontológiai státusát tekintve, hiszen ha Istent abszolút létezés illeti meg, a mienk csupán relatív, illetve részleges. Az ember mint személy tehát már evilágiságában is létezés és nemlétezés egysége, ez viszont azzal jár, hogy a halál metafizikai irrealitása megoldódik. Életünkkel megszületik halálunk, és a pőre közhely még azt a redukciót is tartalmazza, hogy életünk egyetlen foglalata a feltételes és részleges egzisztenciával bíró lélek, amely azonban hihetetlen belső erőtartalékokkal töltődik föl. Képes a végtelen aszkézist elviselni, negyvennapos feketeböjtöt akár, nem úgy, mint a görög hajós, aki ha három napon át sem kapott üzenetet az istenségtől áldozati füstjére vagy jeleire, feladta, és épen, tele boros-, olajosamforákkal, teljes fegyverzetben süllyedtek el a három evezősoros gályák is akár. Ilyen módon kell megértenünk a keresztény lélek hihetetlen erejét, mintha minden, ami az egész emberi egzisztenciában addig volt, megsokszorozva az egész kereszténység és az Ige erejével, beleköltözött volna.

Mindehhez azonban nem csupán teológiai-filozófiai megfontolások juttatták. Aki járt a katakombákban – a Szent Kallixtuséban például hatvan pápát avattak egy tömbházlakás-szobácskányi teremben -, megérthetett valamit a kereszténység újabb típusú szervezeti erejéből is. Megérthetett valamit a közösség szervezésének a racionalitásából, amely fölülmúlta a birodalom államszervezőinek a zsenijét, pontosan azért, mert képes volt az egyéni erőfeszítéseket a magasabb egész céltudatosságában új típusú módon egyesíteni.

A patrisztika eufóriája azonban nem jelenti azt, hogy a szabadsággal és az autonómiával kapcsolatos filozófiai kérdések meg lennének oldva. Ezeket abban ragadhatjuk meg, hogy ha Istennél az abszolút szabadság, akkor az ember esetében erről még relatív értelemben sem érdemes beszélni. A korlátozott és a korlátokat elvileg tartalmazó szabadság nem szabadság. Másfelől a Rossz folyamatos és meg nem szűnő jelenléte az emberi autonómiát kérdésessé teszi.

Aquinói Szent Tamás kategorikusan leszögezi, hogy „az ember Istenre rendelt”13 – ez pedig olyasfajta cél, amely az ész felfogását meghaladja. Mégis, a célt ismernünk kell, hangsúlyozza Tamás, jóllehet ez az ismeret nem racionális természetű. Ez a hit. Mi hiszünk, tehát hitünkben van a szabadságunk.

A második kérdés megválaszolásában az aquinói visszanyúl a hippói püspök álláspontjához, mivel Isten lényegéhez tartozik a Jó, mindenhatóságában (szabadságában) áll a rossz jóra fordíthatósága. Tehát a rossz lehetőségképpen jó, de ez Isten folyamatos, a rosszat jóra konvertáló jelenléte nélkül nem lehetséges. Mint ahogyan az értelmet és az akaratot, a változékony és esendő emberi szabadságot is egy első, változatlan és maga által szükségszerű princípiumra kell visszavezetni. Ezzel a kérdés filozófiailag architektonikus szépségű megoldást nyer, de a személy mégoly viszonylagos autonómiája is eltűnik: ha a szabadság előbb abszolút módon megvan, utóbb nincs.

A kérdésben némileg engedényebb álláspontra helyezkedik Eckhart mester, aki Isten folyamatos jelenlétére, a teremtés folyamatosságára hívja fel a figyelmet. „Isten úgy teremtett minden dolgot, hogy még mindig teremt.”14 Isten cselekszik és munkálkodik, folyamatosan ható ok, a Makkabeusok I. könyvebeli (2,7) Matathias panaszolkodását kommentálva: „Jaj nekem!... Aki egykor szabad volt, rabnő lett.” megint csak azt emeli ki, hogy magán az emberi megfontoláson múlik – az értelem választása az érzékekkel szemben -, hogy valakiből mi lesz.

A skolasztika Istennek és teremtményének a viszonyát a végsőkig abszolutizálta, márpedig az isteni törvény is leggyakrabban az embert az emberhez fűző kapcsolatban realizálódik. Az eredendően kétpólusú viszony ki kell hogy egészüljön a Másikkal, a triadikus viszonyban – Isten-Én-Másik – létre kell hozni a törvény újabb fogalmát. Pontosan ezt teszi a reformáció, hangsúlyosan annak kálvini változata, és ezt teszi Spinoza is Teológiai-Politikai Traktátusában, és a két megoldási mód elvileg nem különbözik. A modernizációs elméletek mindezeket a kísérleteket a keresztény civilizáció létezésmódjával hozzák kapcsolatba. Végső soron tehát el kell ismernünk, hogy az ágostoni „szűkítés” – az ember fogalmának a visszavezetése a lelki ember fogalmára – tartalmazta a válság lehetőségét.

„A modernizáció – melynek olyan állomásai vannak, mint a reformáció, a felvilágosodás, a romantika, az első, majd a második világháború, s ezek mindegyike után beszélhetünk valamiféle posztmodernizmusról – a földközi-tengeri zsidókeresztény civilizáció alapjának a válságát kívánta megoldani. Civilizációnk alapjában, középpontjában a személyiség áll. Václav Cerny keresztény perszonalizmusról beszél, s a negyven éve kiátkozott, most újrafelfedezett Hamvas Béla is azt írja, hogy a jelen aión körülbelül Kr.e. 600 óta a személyes üdv jegyében áll. A személyiség, az egyéni megváltás, illetve az ezzel szembeszegzett valaminő kollektivitás elve egyúttal az, ami Európát Nyugatra és Keletre osztja.”15 Messze vezetne, ha Bojtár Endre minden szempontból kulcsértékű könyvének programatikus kijelentései nyomán folytatnánk elemzésünket, jóllehet tudatában vagyunk annak, hogy az ortodoxia modernizációs problémakomplexusa valóban a Kelet egyik magyarázati hipotézise. Csak jelzésszerűen említem, hogy a modernizációs folyamat lényegében eltérő módon viszonyul az egyetemességhez, hiszen az ortodox autokefál egyházak kialakulása végső soron a politikai átalakulás formakövető mintája, a reformáció pedig nem az.

Kálvin János Institutiójának VI. fejezete A keresztyén szabadságról, az egyházi hatalomról és az állami kormányzatról közvetlenül a Szentíráshoz fordul vissza, ámde a rettenthetetlen filozóf vigőrjével jelenti ki, hogy az ő véleményéről van szó – röviden és ellentmondást nem tűrőn foglalja össze a lelkiismereti autonómia parancsait, visszaszolgáltatván a keresztény embernek mindazt, amit a filozófusok Isten nevében elvettek tőle, elsősorban szabadságának voltaképpeni tartalmát, autonómiáját, tehát, hogy a kezdet benne van, hogy lehetséges ő maga, mint valamilyen cselekedet legitim oka.

A három összetevő a következő:

„Az első ez: amikor arról van szó, hogy az ember az Isten előtt való megigazulása tekintetében mibe vesse bizodalmát, akkor a hívők lelkiismerete fölébe kell hogy emelkedjék a törvénynek, és túl kell hogy tegye magát rajta, nem is gondolva többé a törvény alapján való megigazulásra.”16 „A keresztyén szabadság második eleme – amely az előbbitől függ -, abban áll, hogy a lelkiismeret ne mintegy a törvény kényszerétől szorítva tartsa meg a törvényt, hanem magának a törvénynek igájától felszabadulva, önként engedelmeskedjék az Isten akaratának.” „A harmadik alkotóelem az, hogy külső dolgokban, amelyek önmagukban véve sem nem jók, sem nem rosszak, semmilyen vallásos megkötöttséget ne érezzünk Isten előtt, hanem szabad tetszésünk szerint éljünk velük, vagy mellőzzük őket.” Anélkül, hogy az argumentáció és corolláriumok egész rendszerét idéznők, világossá tehető az érvelés végső logikája: „az emberek lelkiismeretét nem szabad kényszer alá vetni olyan dolgokban, amelyekben Krisztus szabaddá tette őket, s amelyekben, ha nincsen szabadságuk, nem is találhatnak békességet az Isten előtt”.

Súlyos szavak Péter egyházának törvényeiről! Talán még ma is – ámde ragaszkodjunk továbbra is Kálvinnak mint filozófusnak az olvasatához, aki a világi törvényeknek szánja azt a szerepet, hogy a földi vándoréletben fenntartsák az emberiességet. A polgári rendnek ugyanis haszna van, és az embereknek éppoly nagy szükségük van reá, mint „a kenyérre, a vízre, a napfényre és a levegőre, a méltósága pedig mindezeknél még sokkal feljebbvaló [...] lehetővé teszi az emberek. együttélését”.

Politikai szempontból a fensőbbség ezentúl sokkal inkább a keresztény fejedelmek, semmint a monarchia formájában képzelendő el. A jogforrásnak tartalmaznia kell az emberiességet és a polgárosultságot, mint egy új természet értékelveit, amelyekre minden rendelkezés visszavezetendő. Primátusa azonban a jogalanynak van, aki visszanyeri autonómiáját, mivel önmaga által részesül a transzcendenciában: „A jogosság, mivel a természetben gyökerezik, mindenkire nézve csak egy lehet; ezért minden törvény is, bármilyen kérdésre vonatkozzék, ugyanarra a jogosságra kell hogy irányuljon.”

A lelkiismereti morál fundamentuma mármost az, hogy az ember elégséges ahhoz, mint individuum, hogy önmagában és önmaga által felismerje az erkölcsi parancsot. Ez az egyén konstituciójának kétségbe nem vonható része. Természeti módon be vagyunk oltva: „Mármost, ha tudjuk, hogy Istennek az a törvénye, amelyet erkölcsinek nevezünk, nem egyéb, mint bizonyságtétel amellett, amit a természeti törvény és az Istentől az emberi lélekbe oltott lelkiismeret is hirdet, akkor világos, hogy ennek a szóban forgó jogosságnak az elvei mindenestől előnkbe vannak írva benne.” (A XV. században Fortescue angol lordkancellár a következő kifejezést használja: „A szabadságot az Isten ojtotta az ember természetébe.”) A kinyilatkoztatás, az erkölcs és a jog, de mindenekfelett Krisztus szerint élő ember autonómiája az ember és a személy alapvető attribútuma, de a feltételrendszer egész letéteménye ez az attribútum.

A kálvini restitúciónak ezt az oldalát hangsúlyozván soha nem feledkezhetünk meg a másikról, hogy tehát a lelkiismereti parancsok megvalósulásának realitása a közösség, jóllehet formája az egyén. Az autonómia súlya alatt valóban össze lehet roppanni. Ennek a kérdésnek az elemzése azonban messzire vezetne, és nincs is szándékomban belebocsátkozni.

Véleményem szerint a szabadság modern felfogása igenis rendkívül sokat köszönhet a teológiának, valamint az Egyház filozófusainak – mind a mai napig. Egyfajta hagyomány szerint megcélozni mindezt manapság sem elégséges. Itt csak utalhatok arra, hogy milyen gondolati következtetések adódhatnak abból az útból, amelyet Damaszkuszi Szent János szabadságfelfogása jelöl ki különösen nekünk, kelet-európaiaknak, avagy nyugat-ázsiaiaknak.

A nyugati hagyomány egy mérvadó összefoglalását Békés Gellért bencés szerzetes, a pápai Pontificio Santo Anselmo filozófusprofesszora kísérli meg. A szabadság hagyományos fogalmából kiindulva – a pozitív oldalt jellemezve – a legfontosabb tartalmi sajátosságként az autonómiát emeli ki: „Az önállóságban megnyilvánuló szabadság pozitív oldaláról tekintve az önelhatározás képessége. Valamely lény akkor szabad, ha úgy birtokolja önmagát, hogy maga képes meghatározni élete célját, és maga képes megválasztani azokat a részletcélokat és eszközöket, amelyek végső célja felé viszik. Ez annyit jelent, hogy képes önállóan cselekedni, s végül is képes tulajdon létét kialakítani, vagyis önmagát megvalósítani. Ez a pozitív szabadság abszolút értelemben nyilvánvalóan isteni kiváltság. Az embernek fizikai világunkban egyedülálló személyi értéke és méltósága azonban éppen abban rejlik, hogy belső függetlensége mértékében képes arra, hogy önálló személyként birtokolja önmagát, és dönteni is tudjon saját dolgaiban.”17 Amellett, hogy Szent Tamásnak az abszolút isteni szabadságról megfogalmazott tézise továbbra is meghatározza e felfogás paramétereit, figyelmünket arra a – továbbra is igen fontos – összetevőre irányítja, hogy a szabadság egy adott perspektívából magukat a szabadság feltételeit jelenti. A kérdésről szóló vita megkerülhetetlen, tehát autonómiáról beszélni bizonyos törvények és intézmények nélkül felesleges és káros a mi körülményeink között, amikor a szabad cselekvés alighanem fő célja maguknak a feltételeknek a megteremtése. Számosan vannak, akik nem akarják, vagy nem tudják akarni...

Önmegértés, a személyi lét transzcendenciájának elfogadása, a szabad akarat megnyilvánítása: a hivatás, értékválasztás, önkéntesség, célzatosság – ezeket tekinti Békés Gellért az emberi szabadság legáltalánosabb attribútumainak. A továbbiakban pedig amellett érvel, hogy szabadság nélkül nincs kereszténység, mint ahogy kereszténység nélkül sincs szabadság.

Gondolom, továbbra is tág tere nyílik itt a töprengésnek, sőt, a konstrukciónak: A mi társadalmi-történelmi feltételrendszerünkben nincs amit dekonstruálni, dekonstruálva lett és vagyon. Egy társadalom kollektíve is lemondhat szabadságáról és autonómiájáról, mégha ezt nem is teszi szerződés, konvenció formájában. Valamilyen ok- vagy okok miatt merül tovább. Pedig figyeljük meg, milyen pompázatos és egyedi, autonóm szabadsággesztus egy rendes feudális embernek lemondani a szabadságról és a másokéról is.

„Asina birtokon, Szent Péter egyháza mellett, nyilvánosság előtt, a jeles Teutbolt gróf jelenlétében, én Berterius, szabad elhatározásomból, kényszer és csalárdság nélkül, akaratom szabad birtokában, az igát nyakamra véve, a római törvény szerint, Alaviadus és felesége, Ermengardis kezébe adtam magamat, mert a szabad ember személyes állapotát jobbra vagy rosszabbra egyaránt változtathatja. (Az én kiemelésem – E.P.)

E naptól kezdve tehát ti és örököseitek azt tesztek velem és leszármazottaimmal, amit akartok. Jogotok lesz minket birtokolni, eladni, elajándékozni vagy szabaddá tenni. Ha akár magam, akár gonosz emberek tanácsára szolgálatotokból ki akarnám vonni magamat, fogságba vethettek engem, és megbüntethettek ti vagy a megbízottaitok, mint minden más szolgát, ki szolgaállapotban született.”18

Berterius, kedves feudális barátom, te még tudtál valamiről, amit mára már oly sokan elfeledtek: hogy legalábbis a szabadság vonatkozásában az egyik autonómia nem felcserélhető a másikkal, és minden egyes cselekvés terjedelmére személyes implikáció szükséges. Ilyen egyszerű ez.

Az autonómia – az ész felől

René Descartes nagy posztulátuma szerint a Teremtő az embereket egyenlő észképességekkel ruházta fel, preegzisztens autonómiájuk inkább megvalósíthatósági kritériumok rendszerét és kötelmeit jelenti számukra. Ennek okán az eredeti egyenlőség már a kezdet pillanatában is többnyire egyenlőtlenséget jelent, hiszen az eleve lemondó alanyok – ámbár továbbra is szubjektumai a jognak – nem maradnak szubjektumai a hatalomnak. Bármennyire is égbekiáltó: ebből a szempontból igenis vannak örök szolgák és van tömeg. Egyszerűen tudomásul kell vennünk, hogy nem mindenki kíván részesülni a logika univerzalizmusában, sőt, hogy igen sokan másfajta univerzalizmusokban létesítik alanyiságukat. Az ellentmondás törvénye nem mindenki számára működik azonos hatállyal. A szabadságról való eleve lemondás nem jelenti ennek nyilvánvaló, személyi megvalósulását, nem olyasfajta áttetsző jogi aktus, mint a lemondásról szóló feudális gesztus, amely megtartja a személyt a kontingens alanyiságban.

Ha – amint Kálvin hangsúlyozta volt – a transzcendens összefüggésekben az ember lelkiismereti szabadsága abszolút, a világi viszonyokban ez az attribútum csak a cogitóra vonatkoztatható, mivel akaratunk az elgondolhatóság függvénye. „Semmi sincs oly teljes mértékben hatalmunknak alávetve, mint gondolataink, ha tudniillik a gondolat szót a lélek minden tevékenységére vonatkoztatjuk; tehát nemcsak az elmélkedés és szándék, hanem a látás és hallás funkciója, az elhatározás, hogy valamilyen mozdulatot végezzünk, s nem egy másikat, egyaránt gondolatnak számít, amennyiben a lélektől függ... Nem akarom ezzel azt állítani, hogy a külső dolgok egyáltalán nincsenek hatalmunknak alávetve, hanem csak annyira, amennyire gondolatainknak engedelmeskednek, nem abszolút és teljes mértékben tehát, mivel rajtunk kívül más hatalmak vannak, melyek szándékaink teljesülését meghiúsíthatják.”19 Descartes eme kijelentése mindmáig botránykő, mely alkalmas a „kristálygömb” elfordítására. Csak egynéhány implikátum kijelölése is elégségesen szemlélteti a racionalizmus eme alaptételét illető vonzatok fő típusait: a. a rajtunk kívül levő más hatalmak eleve bennefoglaltatnak az elgondolásba, az ész tárgya tehát önmagában korlátozott és korlátozható; b. a nem elgondolható formájában létező nem létező; c. az elgondolás semmilyen útmutatást nem tartalmaz az akarási és cselekvési kötelezettségre vonatkozóan; d. következésképpen a karteziánus ész egzisztencia- és értéksemleges. Végeredményben tehát a cogitatum maga az autonómia – és semmi más.

Egy – az érdektelen átlagnál sokkal jobb – fejtegetésében Sartre felsorolja mindazokat a jellem vonásokat amelyek kétségtelenül a karteziánus cogitóban foglaltak: a végsőkig vitt kételkedésből származó szkepticizmus, valamint az a kritika, amely a tárggyal kapcsolatos legkisebb bizonytalanság kapcsán is sokkal inkább annak Semmi-, mint egzisztencia-modusa mellett dönt. Mindazonáltal, hangsúlyozza Sartre, Descartes „a végsőkig vitte az autonómia eszméjének követelményeit.”20

Alapvető kritikájában Spinoza mintegy kiegészíti a karteziánus egót, olyan értelemben, hogy evilági alanynak tekinti, akit természettől fogva adott joga és léte, „indulatai”, valamint a Törvénybe letéteményezett állami léte egyformán meghatároz: „Mert először is azt kell tekintetbe venni, hogy valamint a természeti állapotban az az ember képes a legtöbbre és él leginkább önrendelkezési jogával, aki az észtől vezetteti magát, éppúgy az az állam lesz legtöbbre képes, és él majd leginkább önrendelkezési jogával, amelyet ésszel alapítanak és ésszel vezetnek.”21 Ez utóbbi Spinoza szerint mintegy feltételezi majd az előbbit, a cogito feltétele tehát az észállam léte – ez a régi platóni dogma mintegy semmi újat nem jelentene -, ámde itt olyanfajta kölcsönhatások lépnek majd fel, amelyek alapjaiban befolyásolják az alanyok autonómiamodusait, ugyanakkor alapjaiban érintik az állam létét is. Az átvezető terminus a Teológiai-politikai traktátusban jellemzett Törvény-fogalom, amely szerint ennek az erőszakot mint iniciális mozzanatot a polgárok biztonsága ellentéteképpen kell tartalmaznia, és minden ezen kívüli, nyílt kényszer- vagy erőszakforma, amely így megszegi a szerződés eredeti formáját, és a félelem fokának növekedése felé – tehát a szabadságfokok csökkentésének irányába – hat, visszarendezi a társadalmat: 1. illegitimmé teszi a hatalmat, valamint 2. megszünteti a jogforrást. Az önrendelkezési jog természeti formája sokkal inkább az esztelenségnek és a háborúnak kedvez.

A karteziánus autonómiafelfogás tehát alapjában véve kiegészítésre szorul, amennyiben az autonómia végső soron nem az autonóm egyének meglétének, hanem sokkal inkább az észfelismeréseket (és -parancsokat) tartalmazó törvényeknek a kérdése. Végeredményben nem a cogito, hanem az autonómiák fenntartására irányuló közös akarat lesz az egyes működésének a feltétele. Az állam elveszi az egyén saját gondolkodásának abszolút jogát, hiszen a félelem közös tárgyát képező dolgokról legalábbis ugyanolyan mócion kell gondolkodni, ha az egyes gondolkodási joga abszolút, ezzel a kormányzat is végtelen módon meg kellene hogy legyen osztva. Ilyenfajta megosztás végül is elgondolhatatlan. Az autonómia megalapozhatatlan az abszolút elgondolásban: a híres Schullernek írott levél emellé még más argumentumokat is felsorol: a gondolatnak a testi diszpozícióktól való függőségét. Továbbmenően az erény elgondolásának isteni szükségszerűségét is.22

Végeredményben tehát Spinoza amellett van, hogy az autonómia elgondolása nem esik egybe az önmagát az ész kritériumai szerint elgondoló alannyal, hogy az autonómia szempontjából lényegesebb az ésszerűségnek mint valami külsőnek az elgondolása, módszertani szempontokból ez pedig azt jelenti, hogy a tárgy heterogén, a cogito nem lehet más, mint elrendezés, ordinatio, az autonómia pedig nem az eredeti evidenciáknak a kérdése, hanem sokkal inkább a másodlagos – politikai – folyamatoké. Nem kezdet, hanem végeredmény.

(Ami nem következik a spinozai filozófiából:

Mindazonáltal illik megjegyeznünk, hogy a Törvény bálványszerű felmagasztalásából – amit gyakran vetnek a racionalizmus szemére: például oly nagy hatású ortodox egzisztencialisták, mint Lev Sesztov – nem következik, hogy a Törvény puszta megléte jobb, mint annak a hiánya. Jobb, gondolhatnók, hiszen puszta meglétével a törvény képes az emberek erőfeszítéseit egy nagyobb cél érdekében összefogni; a legnagyobb reménytelenség korában is valaminő élhető alaki összefüggést adni a társadalomnak. Spinoza ésszerű törvényről beszélt, tehát arról a fajtáról, amely esetleg felmenti az embereket a gondolkodás folyamatos kényszere és nehéz kötelezettsége alól, hagyja őket a sokkal inkább jellemző indulataik szerint élni. Ámde, ha itt másféle törvényről van szó, az emberek előbb-utóbb elkezdenek mindenféleképpen és módon gondolkodni – és egyáltalán nem szükségszerűen logikai univerzalizmus szerint -, és az állam úgy vész el, hogy ezt a változást esetleg észre sem veszi. Végeredményben a külső ésszerűség hiánya felszámolja az autonómiákat is: nem lesznek személyiségek, nem lesznek politikusok és törvényhozók, az együttélésnek nem lehet élhető formákat és módozatokat találni. És egyáltalán: a problémákat az elemi feladványok szintjén sem lehet majd megoldani, hiszen ahol megszűnnek a személyiség alapformáiban működő emberi erők, ott nem fognak segíteni a személytelen erők technológiai formái sem.)

A racionalizmus szükségszerűsége talán e spinozai intés végpontja felől gondolható el a leginkább, a karteziánus módon gondolkodó én nélkül semmit nem lehet egzisztensnek tekinteni persze, az sem látszik igazolva lenni, hogy ennek alapján végül is, igen. A racionális filozófia választása – lehet – ugyanúgy hitkérdés, mint bármely más opció. De aki a logikai univerzalizmust választja, az egy olyan általános tudatot is választ, melyben végül is ő mint maga bizonyos logikai-módszertani szabályok alapján meghatározható, és – ámbár lehet, hogy végül is az elutasítás tárgyaként – az elgondolás folyamatának valamelyik pontján mi magunk vagyunk.

Ilyen értelemben tekinthető az ortodox racionalizmust lezáró ősdogmának Leibniz monadologikus elképzelése: „A szükségszerű igazságok megismerése és a velük járó elvonatkoztatások által emelkedünk fel a reflexiós aktusokhoz is, és ezek segítségével gondoljuk el azt, amit énnek neveznek, és látjuk be, hogy ez vagy amaz bennünk van: és így, önmagunkra gondolva gondoljuk el a létet, a szubsztanciát, az egyszerűt és az összetettet, az anyagtalant és magát Istent, belátván, hogy ami bennünk korlátozott, az őbenne korlátlan.23

Meg kell engednünk azonban, hogy elgondolhatjuk magunkat mint korlátlant és mint abszolútumot, mint a káoszt magát, amelyből az autonóm teremtés aktusa által, a pillanat, az ébredés helyzetében az őseredet támad: a mindenkire kisugárzó fény. Hogy alig ellenőrizhető energiák távolokból érkező sugárnyalábjainak a fókusza vagyunk, amely a más szunnyadó erők felszabadításával minden eföldi korlátozottságától megszabadítja az emberiséget. És ha valami odú- vagy egérlyuklakók ezt mégis másképpen ítélik majd, egyet tehetünk: fellelni, és hathatós eszközökkel, idejekorán elpusztítani őket. Úgy, hogy még írmagjuk se maradjon.

Az autonómia – az erkölcs felől

A hagyományos racionalizmus alapjában véve a kezdet és az eredendő korlátozottság terminusaiban írja le az autonómiát, ezzel azonban pontosan az ész lehetőségeinek a kiterjesztését akadályozza meg, holott a feladat éppen ez lenne. Valami olyan módon kell tehát továbblépni – és ez a Kant által a filozófiában végrehajtott forradalom egyik legfontosabb összetevője -, hogy az autonómiát továbbra is megőrizve valamilyen módon túl lehessen lépni az individuumon, hogy az én cogitója önmagában tartalmazza a transzcenzust.

Ami a leglényegesebb a fordulatban, az éppen az, hogy a tiszta ész a személy, a szubjektum azonosságformáján kívül elgondolt feltevés, hogy lehetséges az autonómiák felcserélhetősége, valamilyen, az egyénen kívüli alapján. Ilyen szempontból azonos Szókratész és Kant álláspontja, de azonos egy bizonyos pozicionális szempontból is, nevezetesen, hogy az Ész valamivel szemben, valakik egyéni rációjával szemben posztulálódik. Szókratész a görög kozmológia egyetemességét képviseli, Kant pedig a transzcendentális bizonyosságot.24

Hogy az értelem kiterjesztését megvalósíthassa, Kant megváltoztatja az individuumról alkotott hagyományos analitikus sematizmust, az oktartalom-cél triadikus összefüggést, méghozzá kettős értelemben, amennyiben a célnak a szubjektumon túli transzcendentális jelentést is tulajdonít: „A személy tehát nem pusztán szubjektív cél, azaz cselekedetünk hatásaként való egzisztenciája nemcsak számunkra érték; hanem objektív cél, vagyis olyan dolog, amelynek létezése önmagában cél, méghozzá olyan, amely helyett nem tételezhető másik cél, hogy annak pusztán mint eszköz álljon a szolgálatában, mert ha nem így lenne, akkor nem beszélhetnénk abszolút értékről; ha viszont minden érték feltételes, tehát véletlenszerű lenne, akkor az észnek semmiféle legfőbb gyakorlati elve nem volna.”25 Persze, ezt a posztulátumot rekurzíve is meg kell alapozni, és Kant nem habozik megtenni, ezzel kijelölve a klasszikus német filozófia ama irányát is, amelyet majd Schelling jár be teljes terjedelmében.26

A személy, az ész és az autonómia tehát egy zseniálisan újszerű és tautologikus viszonyba kerül, egy olyanfajta teleologikus összefüggésrendszerbe; amelynek természetét feltételezésem szerint sokan félreértik.

A másik újítást a híres és sokat idézett axióma preambuluma tartalmazza: „Az autonómia az akarat minősége, s általa az akarat önmaga számára (függetlenül az akarás tárgyainak minőségétől) törvény.”27 Ez a kijelentés egyrészt az ens cogitans létmódjaként tekinti az akaratot, tehát ilyen értelemben túllép a karteziánus kontingencián, amennyiben akarat nélkül feleslegesnek tekinti az észtevékenység kijelentését. Vége van a karteziánus szabad, független – és tegyük hozzá: lezser, elegáns nemesemberi – kontemplációnak; ha valami az ész törvényei szerint végiggondoltatott, az akarat kötelme szerint végre is hajtandó. Ha valami eszünk hatalmában áll, az létező, tehát létrehozandó. De: mindez nem valami a cogitón magán kívül álló érték, hanem az akarat természete, avagy az ész természete. Az egyik a másiknak a tartalma. Problematikusabb a kijelentésben tartalmazott zárójel: a kantiánus kötelességmorál tautologikus és általános jellegével példálódzó moralisták szokták ebben látni a formalizmus veszélyes terepét... nem kívánok most azonban a materiális értéketika és a nürnbergi bírósági eljárások összefüggéseiig eljutni.

Csupán emlékeztetőül idézem tehát a híres és sokat hivatkozott autonómiaelvet, nem feledkezve meg a fejezetcímről sem (Az akarat autonómiája mint az erkölcsiség legfőbb elve):

„Az autonómia elve tehát a következő: csakis úgy válasszunk, hogy választásunk maximái ugyanabban az akarásban egyúttal általános törvényként is benne foglaltassanak.”28 A puszta felbontás nem elégséges annak bizonyításához, hogy a gyakorlati szabály imperatívusz, vagyis „minden eszes lény akaratának szükségszerű feltétele” – hangsúlyozza már maga Kant. És ahány hangsúlyt teszünk ki, annyiféleképpen szemantizálhatjuk ezt a kijelentést. Az erkölcsök metafizikája megrajzolja annak az embertípusnak á képét, mely képes cselekvésében bizonyos „maximakészségeket” érvényesíteni; ezek szerint az autonóm ember tud parancsolni önmagának, rendelkezik az önuralom képességével, zabolázni képes indulatait, tud uralkodni a szenvedélyein, egyszóval a morális apátia jellemzi.29

Lehangoló karaktertulajdonságok, szinte használhatatlanoknak tűnnek, ha bizonyos morális kényszerhelyzetekre gondolunk, éppenséggel azokra, amelyekben mindenképpen a helyzet puszta megszüntetése tűnik a legfontosabbnak: és közép-kelet-európai helyzeteink melyike nem az? – a megélt összefüggések politikai konnotációit az emberi méltóság paradigmájára vetítve?!30 Ámde valami nem attól lehet jó, hogy a feltételezett rosszat megszüntetjük, és a rossz felszámolásának nincs semmiféle adumbratív funkciója. És Immanuel Kant mosolyog: aki nem bírja kedéllyel, elhagyhatja a pályát.

Az idők folyamán a kantianizmus autonómia-felfogását több lényegi kritika érte, érintett szempontjainkból ez alkalommal – úgy tűnik – a legcélszerűbb a Max Schelerét idézni. Az 1916-ban megjelent A formalizmus az etikában és a materiális értéketika című művében a személy autonómiájáról szólva Scheler leszögezi, hogy „minden valódi autonómia nem elsősorban az ész állítmánya (mint Kantnál) [...] hanem legelsősorban a személy mint olyan állítmánya.”31 Az akarás két alapformájának a posztulálása alapján Scheler a továbbiakban kijelenti: „az erkölcsileg érvényes lét és akarás értékével általában csak az autonóm személy és az ilyen személy aktusai bírhatnak. Semmiképpen sem igaz tehát, hogy az autonóm személy egyben már jó személy is. Az autonómia csupán előfeltétele a személy erkölcsi érvényességének; aktusai pedig annyiban előfeltételek, amennyiben ugyanezen személyhez rendelhetőlc hozzá.”32 Nem célom most Scheler álláspontjával foglalkozni, de megjegyzem, hogy az autonómia, szerintem, tartalmaz valaminő azonosságot és következetességet is – a logika törvényei értelmében -, ennek megfelelően pedig nem hiszem, hogy a mégoly pozitív töltetű erkölcsi aktusok végtelen sorozatában mutatkozhatik meg: A jó cselekedetek rendjéből nem kell szükségszerűen egy meglévő autonómiára sem következtetni. Vajda Mihály egyetért a scheleri értelmezés alapjaival, és elvetendőnek tartja – vele együtt – a felvilágosodás észfelfogásából származó teljes örökséget (s azzal együtt a kritikáját is), megállapításai a filozófia posztmodern pluralitásának alapkoncepciójára is utalnak: „A szellemnek, következésképpen az észnek semmiféle esélye sincs arra, hogy megvalósítsa magát a történelemben. A. különböző társadalmi-politikai rendszerek csak abban különböznek egymástól, hogy mekkora mozgásteret biztosítanak a szellemnek. Olyan társadalmi formáció, olyan társadalmi-politikai rendszer azonban, melyről azt állíthatnánk, hogy, a szellem megvalósulása volna, nem létezik.”33 Mindez végeredményben arra a felismerésre vezethető vissza, hogy az ész nem homogén. (Ebben egyetérthetünk Vajda Mihállyal, de ez semmit sem változtat azon, hogy az európai racionalizmus filozófusai Szókratésztől Hegelig – annak tartották. Olyan volt ez talán, mint a kötelező iskolába járás. És aki nem tette meg, nos, azzal nem tárgyaltak.)

Végezetül hadd említsem meg a Nicolai Hartmann nevét is, aki – talán neokantiánus múltjának köszönhetően – az ész hipotézisének elvetésével megőrzi az erkölcsi követelmény kezdetére vonatkozó autonómiaformát: „Mert pusztán az ész autonómiájával nem érhetünk célhoz. Ellenkezőleg, az ész inkább önmagával meghasonlottnak, sőt állhatatlannak látszik. A cselekvés elemzése azonban kimutatta, hogy a szituáció nem árulja el az embernek, »hogyan« kell cselekednie: természete sem hozza ezt tudomására. Az embernek éppen az erkölcsi követelményre van szüksége. Ez tehát kívülről is származhatna. De nem kívülről származik, a külső instanciák egytől egyig kudarcot vallottak. Így hát belülről kell származnia, akár az »ész tényében« gyökerezik, akár nem.”34

A nyugtalanító kérdések sorozata mindig abból származik, hogy a filozófiát valamilyen módon instrumentalizálni kívánjuk, és ezt minden esetben megtesszük, még akkor is, ha itt kimondottan a platóni dianoia elvét követő eljárásmódozatokról, tehát kimondottan a kategorikus filozófia eljárásairól van szó. Filozófiai kérdések artikulációs lehetőségeiről, annak a – talán régebbi és posztmodern fényekben megmosolyogni való – elképzelésnek megfelelően, hogy valaminek csak a kategoriális felfoghatóság és a rendszerviszonyok biztosítanak realitást, következésképpen létezést. Azonkívül csak vélekedés van, személyesség, semmi.

Ilyen értelemben tartom megszívlelendőnek az egyik legjobb jelenkori autonómiainterpretátor, Tengely László értelmezését: „Az autonómia elve megálljt parancsol az értékmegalapozó szabályok végtelen regresszusának. »Ha ugyanis elgondolunk« egy autonóm akaratot, »látjuk, hogy, jóllehet egy törvények alatt álló akarat még kötődhet érdek közvetítésével a törvényekhez, egy olyan akarat viszont, amely maga a legfelső törvényhozó, már semmi esetre sem függhet ilyen módon semmilyen érdektől; hiszen egy ilyen függő akarat a maga részéről még egy másik törvényre is rászorulna, mely önszeretetének érdekét általános törvényként való érvényességének feltételére korlátozná«.” (Az erkölcsök metafizikájának alapvetése. IV. 432.) „Kategorikus imperatívuszok tehát csak olyan lényeket szólíthatnak föl cselekvésre, akik képesek az autonómiára. A dolog azonban fordítva is igaz. Autonóm cselekedeteinkben szükségképpen feltétlen szabályokat követünk. A kategorikus imperatívusz és az autonómia elve így kölcsönösen feltételezi egymást.35

Egy dolog tehát Kantot filozófusként méltatni és a kategorikus imperatívuszt mint szükségszerűségi mozzanatot kiemelni, amely tehát a végtelen regresszus metafizikai horrorját sikerrel megoldja, és más dolog a morális autonómiákat kivitelezni.

Ábrahám tévedhet, de Isten Ábrahámja nem.

A klasszikus német filozófia a kanti alapokon, ha lehet, sokkal merevebben és kategorikusabban fogalmaz. Amikor Fichte arról ír, hogy az Énnek Énként kell feltalálnia önmagát, ellentmondást nem tűrően nem átallja leszögezni: „Az erkölcsi törvény az intelligenciához mint olyanhoz viszonyul. Az önállósághoz tudatosan és fogalmakon keresztül kell közelednem. Csák annyiban létezik erkölcsi törvény, amennyiben intelligencia vagyok, s e törvényt mint intelligencia hirdetem meg, teszem törvénnyé, tétellé. Az intelligencia tehát meghatározza az erkölcsi törvény egész létét (szubsztanciáját, fennállását).36 Amikor az önmagaságról ír, Schelling az ember szellemi mivoltát állítja az énszerűség középpontjába, hogy akaratában különválik Istentől, „kreatúra fölötti”. Ámde csak annyiban maradhat egyetemes akarat, amennyiben az eredeti egységformát megőrzi. Ellenkező esetben szétziláltság, káosz, gonoszság keletkezik, a hazugság élete, a nyugtalanság és a romlás vegetációja. Metafizikai szépségű mozzanat Schelling szomorkás leszámolása az értelem mindenhatóságával és arányos megoldása, amely minden moralitást az akaratba helyez: „Az értelem adja a rossz elvét, habár ezáltal ő maga nem válik rosszá; mert az értelem csak úgy képzeli el a különböző természeteket, ahogyan azok az örök igazságok szerint léteznek; az értelem csak a rossz megengedésének alapját foglalja magában az akarat azonban egyedül a jóra irányul.”37 Schelling szabadságértelmezéséből Martin Heidegger kiemeli annak döntő fontosságát, hogy itt az embert visszahelyezik cselekvő mivoltába, hogy tehát nem annyira az észbeli felfoghatóság, mint akár inkább a felfoghatatlanság esetén is működő tétel az, ami az autonómia igazi megnyilvánulási formája. Ez a létel pedig a teremtés eredeti szelleme szerint felfogott lényeg, tehát sokkal fontosabb az embert fundamentális összefüggéseiben, mint a szabadság voltaképpeni középpontját bemutatni, mint ahogy Heidegger megfogalmazza: „Az ember nem egy meglévő megfigyelési tárgy, amit aztán teleaggatunk kis hétköznapi érzésekkel, hanem az embert a létel szakadékaiba és magasságaiba való bepillantás során tapasztalja, az Istenségben lévő rémületesre, minden teremtett életaggodalmára, minden terem tett teremtés szomorúságára, a rossz rossz voltára és a szeretet akaratára vetett pillantás során.”38

Lehetséges, hogy az autonómiáról való gondolkodásnak ez a képessége csak az instrumentalizációs törekvéseken kívül képzelhető el, és a filozófia sokkal inkább a költészetben, kozmológiában és teológiában folytatódik, semmint a társadalmi technében.

Az autonómia elgondolásának ezt a nagy hagyományát méltóképpen jellemezhetjük Hegel szavaival: „Ha a szabadság létező világa hűtlen lett a jobb akarathoz, akkor ez nem találja meg magát többé az érvényes kötelességekben, s rajta kell lennie, hogy csak az eszmei bensőségekben találja meg a valóságban elvesztett harmóniát. Ha így az öntudat megragadta és megszerezte formális jogát, most azon múlik a dolog, milyen jellegű az a tartalom, amelyet ad magának.”39 Persze Hegel, Platón módján, mindig állampolgárban is gondolkodik, és siet leszögezni, hogy az egyén valóságossága a más személyekkel való viszonyában van, másodsorban pedig, hogy amiről voltaképpen gondolkodnia kell, az sokkal inkább a lényeg. Ehhez képest esetleges a jó.

Heller Ágnes véleménye szerint az igazságosság filozófiai kategóriájának a vonatkozásában a hegeli Jogfilozófia a hattyúdal, de alighanem így van ez az autonómiával kapcsolatban is 40

Egy kérdés – és ami mögötte marad

Feltétlen szabályokkal meghatározni az autonóm cselekedeteket kockázatos dolog, hiszen a szabályozó rendszerek bármelyike képes a feltétlenség erejével hatni, amennyiben az emberek jelentős többsége annak tekinti azokat. Minden cselekvés esetében tehát igen alkalmatos dolog a feltételrendszerre vonatkozó premisszák megállapítása. A mi cselekvési formuláinkban igen gyakran rejtve marad egy olyan alap, amely leginkább a tradicionális társadalmak sajátossága, és ebben is tetten érhető az a civilizációs regresszus, amelyen átmentünk, és amelynek értelmében városlakó társadalomból lassan ismét paraszti társadalommá változtunk. A feltétlen és implicit hivatkozás egyfajta többes számra – „»MI« ezt így tesszük, így gondoljuk, így véljük, »NEKÜNK« ez így jó stb.” – mindenképpen a kezdettől, az önrendelkezéstől, bensőségességétől, személyességétől távolítja el az egyént, már azt, ami megmaradt belőle. Nem a jó tekintélyekkel van a baj, hiszen azok mindig egyfajta summaként működnek, hanem azzal, hogy a tekintélyekre vonatkozó diskurzus, a társadalomban működő megítélési kritériumok mintegy a felfüggesztés állapotába kerültek. Egyáltalán, annak a réges-régi leibnizi elvnek az elfelejtéséről van szó, amely szerint az Isten ugyan önmaga képére és hasonlatosságára teremtette az embert, de ennél többet nem akart, isteneket nem akart teremteni. Ilyen értelemben a tévedés joga – amint arról Hegel is oly pátosszal ír – valóban szent, személyiségi jog. De minálunk a tekintély attól az, hogy abszolút jogosítványai vannak: gonosz dolgokat is mondhat és akarhat, és nem is szabad tévednie.

Az idolatrikus társadalom másik fontos jellemzője az igazság pozíciójára vonatkozó felejtés. Ilyen értelemben a szókratészi örökség nem él minálunk -talán Bretter volt az utolsó, aki kellő vehemenciával képviselte. Szarkazmusával és gunyorosságával elijesztette a többséget, pedig iróniája ezekből is kovácsolva volt. Tehát a szókratészi örökségben – és igazából Arisztotelész ennek az elméletírója – az igazság valahol középen van, ideig-óráig lehet nálam. Ha pedig éppen nincsen, a kellő borzongás és ijedtség, pír után azonban, illik nevetnem, elsősorban magamon. Nem illik megsértődni és bosszút forralni. Hiszen gonoszságomat nem indokolja az, hogy elvették az igazságomat. Ha minden egyébbel kapcsolatban érvényes az, hogy magántulajdonom lehet, akár vagyonom, az igazsággal kapcsolatban végképpen nem a tulajdonviszony a döntő.

Végül is meg kell engednünk, hogy eredetileg az emberek annyiféle dolgot tartanak jónak, ahányan vannak. Beszélgettem emberekkel Szókratész választási lehetőségeivel kapcsolatban. Voltak olyan vélemények is, amely szerint mindenképpen meg kellett akkor és ott halnia, ha pedig önszántából nem tette volna, a tanítványoknak gondoskodniuk kellett volna arról, hogy... ezt a mondatot nem is kívánom befejezni, mivel nem kívánok a Benjamin Constant által megfogalmazott ördögi körbe belépni. Eszerint: „Mindent meg kell engedni, vagy mindenkit agyon kell lövetni!” Constant elemzésének egyik nekünk szóló kitétele: „a személytelen igék megtévesztették a közírókat”.

Harmadsorban az autonómia és a személyesség bűnét említeném, de nem a Max Scheler által megfogalmazott abszolút szolidaritás értelmében: én ugyan nem vagyok hajlandó korlátlan értelemben a mások hibáit, tévedéseit és bűneit vállalni. Elégségesnek tartom, ha azokat velem kapcsolatban elkövették, létrehozván a negatív szolidaritás viszonyát. Hanem elismerem, hogy intenzitáskülönbségek vannak az egyéni autonómiaaktusokban, hogy elvárható valakitől, hogy amikor erőinek nincs a hozzá mérhető abszolút birtokában, elfogadja a tanácsokat, legyen képes észrevenni a mások észérveit, értékérzelmeit (Nicolai Hartmann kifejezése), valamint az igazságra vonatkozó becsléseit, sejtéseit. Még akkor is ezt tartom helyesnek, ha valaki arra hivatkozik, hogy a parancsokat folyamatosan Istentől kapja. A szabadságunk ugyanis éppen abban áll egyfelől amint John Stuart Mill megfogalmazza -, hogy a hibák kijavításával folyamatosan le tudjuk küzdeni tévedéseinket.

Sok rab között járunk, csak éppen ők nem hallják, milyen finoman csilingel rajtuk a lánc.

E tanulmány természetesen folytatható, de – és ez feltehetőleg nyilvánvalóvá lett – az autonómia klasszikus hiposztázisa nélkül. A folytatásban Norberto Bobbiónak, a kiváló olasz jogfilozófusnak az egyik megállapítását választanám mottóul: „Il cittadino totale e lo stato totale sono le due facce della stessa medaglia...”41 Külön paragrafust szentelnék a tájainkon meghonosodott történelemértelmezésnek. Igen fontosnak tartanám, hogy miért adta Örkény István drámájának a Pisti a vérzivatarban címet. Nem I. Nagy Szent István vagy V. Brunó, avagy XXVII. Oroszlán. Pisti. Így.

Jegyzetek:

1. Platón: Szókratész védőbeszéde. 29 d. In: Összes Művei: I. Európa Könyvkiadó. Bp., 1984. 421.

2. Platón: Törvények. I.m. III. 552.

3. Uő: I.m. I.m. III. 576.

4. Isaiah Berlin: Négy esszé a szabadságról. Európa Könyvkiadó. Bp., 1990. 96.

5. Platón: Szókratész védőbeszéde. 467. c., d., 468 b., 516. passim.

6. A kérdésnek erről a vetületéről Az erőszak mint értelem címmel írtam tanulmányt. .

7. Arisztotelész: Nikomakhoszi Etika. 1110 a. Magyar Helikon. Bp., 1974. 52. passim.

8. Ezt tündérien így fogalmazza meg Thomas Reid (1710-1769), a józan ész skót filozófiájának első képviselője: „A világegyetemben levő bármely testben mozgást csak úgy hozhatunk létre, ha előbb eszközként tulajdon testünket hozzuk mozgásba. És gondolatot sem hozhatunk létre bármely más személyben másként, mint csupán a mibennünk levő gondolat és mozgás által. Értekezések az ember aktív erőiről. In: a Brit moralisták XVIII. században. Gondolat Kiadó. Bp., 1977. 578.

9. Arisztotelész: I.m. 53.

10. I.m., 55.

11. Somos Róbert: Az isteni igazságosság útjai. Kézirat.

12. Aurelianus Augustinus: Vallomások. Gondolat. Bp., 1982.197.

13. Aquinói Szent Tamás: A létezőről és a lényegről. Helikon Kiadó. Bp., 1990. 105.

14. Eckhart Mester: A Teremtés könyvének magyarázata. Helikon. Bp., 1992. 181.

15. Bojtár Endre: Kelet-Európa vagy Közép-Európa? Századvég. Bp., MCMXCIII. 75.

16. Kálvin János Institutiója. Bp., 1936. 253. passim.

17. Békés Gellért: A keresztény ember szabadságáról. Vigilia. 1990.11. 803.

18. ***: Róma utódai. Szépirodalmi Könyvkiadó. Bp., 56.

19. René Descartes Levele M***-hez. 1638. március. (Détshy Mihály fordítása.)

20. Jean-Paul Sartre: Descartes a szabadságról. Kossuth. Bp., 1992. 41.

21. Benedictus de Spinoza: Politikai tanulmány. Levelek. Kriterion. Buk., 1979. 73.

22. Benedictus de Spinoza Levele G. H. Schuller úrnak 1674 őszén. (Szemere Samu fordítása.)

23. Gottfried Wilhelm Leibniz: Monadológia. Válogatott filozófiai írásai. Európa. Bp., 1986. 308.

24. Borislav Mikulic: Kant und Sokrates oder von der Verfremdung der Identität. MESOTES. 1991. 2. 10.

25. Immanuel Kant: Az erkölcsök metafizikájának alapvetése. Gondolat. Bp., 1991. 61.

26. Az elv alapja: „az eszes természet öncélként létezik.” Uo.

27. I.m. 75.

28. Uo.

29. Immanuel Kant: Az erkölcsök metafizikája. Gondolat. Bp., 1991. 521.

30. De miért kellene erre vetítenünk? Amint Kis János megfogalmazza: „Az egyén méltósága szempontjából az emberek közötti különbségek irrelevánsak. Egy részük azért irreleváns, mert nem tartozik a személyt alkotó tulajdonságokhoz, és nincs is ezek változásaira jelentős hatással (ilyen például a faj, bőrszín, nem, életkor, társadalmi helyzet szerinti különbség). Más részük – a személy tulajdonságai között figyelhető meg. Az emberek értelmi szintje, akaratereje, memóriája, kritikai érzéke kétségkívül nem egyforma. Ezek a különbségek mégis elhanyagolhatók, amikor az emberi személy méltóságáról beszélünk.” Az erkölcsi személy. Világosság. 1992. 4. 249.

31. Max Scheler: A formalizmus az etikában és a materiális értéketika. Gondolat. Bp., 1979. 740.

32. Uo.

33. Vajda Mihály: A posztmodern Heidegger. T-Twins. Lukács Archívum. Századvég. 1993. 47.

34. Nicolai Hartmann: Az erkölcsi követelmények lényegéről. Lételméleti vizsgálódások. Gondolat. Bp., 1972. 540

35. Tengelyi László:.Autonómia és világrend A Medvetánc társadalomelméleti folyóirat melléklete.1984. 37.

36. Johann Gottlieb Fichte: Az erkölcstan rendszere. Gondolat. Bp., 1976. 309.

37. F. W. J. Schelling: Az emberi szabadság lényegéről. T-Twins. Bp., 1992. 67.

38. Martin Heidegger: Schelling értekezése az emberi szabadság lényegéről (1809) T-Twins. Bp., 1993. 341.

39. G. W. F. Hegel: A jogfilozófia alapvonalai. Akadémiai. Bp., 1971. 151.

40. Heller Ágnes: Az igazságosságon túl. Gondolat. Bp. 1990. 104.

41. Norberto Bobbio: Il futuro della democrazia Einaudi. 1991. 35.